Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11458/1616
Title: | Efecto de niveles de fertilización en drench en la productividad de dos variedades de ají pimentón (Capsicum annum L), en la zona de Lamas | Authors: | Ormeño Luna, Javier Ramirez Flores, Juan Manuel |
Keywords: | Fertilizacion drench Dosis óptimas |
Issue Date: | 2007 | Publisher: | Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial | Source: | Ramirez-Flores, J. M. (2007). Efecto de niveles de fertilización en drench en la productividad de dos variedades de ají pimentón (Capsicum annum L), en la zona de Lamas. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú. | Abstract: | This research was carried out in "El Pacifico" farm, Killoalpa sector, in Lamas district and province, San Martin's region , located in 06° 20• 15•• south latitude, 76° 30• 45 west longitude and 814 meters above sea level, on a soil of franc sandy texture with low disponibility of elements (N,P.K,Ca Mg). The aims were: 1) Determine optimum doses of N P, K through the drench fertilization method in chili pepper culture. 2) Evaluate the effect of the drench fertilization levels in the productivity of chili pepper varieties. 3) Make the economic analysis of the studied treatments. The statistical model was a randomized complete block design, with a 5 X 2 factorial arrangement , with 3 repetitions and 1O treatments, using 30 experimental units, 4 fertilization doses were studied , compared to the standard sample that it hadn't any fertilization , being a total of 5 treatments , in two varieties of chilli pepper (ANASAC , ltalian sweet) : T1 and T2 (150-100-90) , T3 and T4 (130-90-90) , T5 and T6 (200-100-100) , T7 and T8 (250-90-80) . T9 and T10 (0-0-0), besides were added other micronutrients (B,Zn,Fe,Cu,Mo,Co) , the distance was 0.80 m between rows and 0.80 m between plants. The results showed that the treatments T5 and T6 (200-100-100) were the best having yields of 17 700 and 20 590 kg/ ha per variety, with net utilities of S/. 18555.74 and S/. 20 890.74 nuevos soles. El presente experimento se desarrolló en el fundo •”El Pacifico”, sector Kílloallpa, distrito y provincia de Lamas. Región San Martín, con una ubicación geográfica de 06° 20• 15 latitud sur, 76° 30• 45 longitud oeste y una altitud de 814 m.s.n.m, en un suelo de textura franco arenoso, con mediana disponibilidad de elementos (N,P,K,Ca Mg). Los objetivos fueron 1) Determinar dosis óptimas de N,P,K mediante el método de fertilización Drench en el cultivo de ají pimentón 2) Evaluar el efecto de los niveles de fertilización Drench en la productividad de variedades de ají pimentón, 3) Realizar el análisis económico de los tratamientos en estudio. El diseño empleado fue de bloque completo Randomizado (DBCA), con arreglo factorial de 5 X 2 Con 3 repeticiones y 10 tratamientos, empleando 30 unidades experimentales; se estudiaron 4 dosis de fertilización , más el tratamiento testigo sin fertilización haciendo un total de 5 tratamientos, en dos variedades de ají pimentón (ANASAC, Dulce italiano): T1y T2 (150-100-90), T3 y T4 (130-90-90), T5 y T6 (200-100-100), TI y TB (250-90-80), T9 y T10 (0-0-0), más micronutrientes (B,Zn,Fe,Cu,Mo,Co), el distanciamiento de siembra fue de 0.80 m entre hileras y 0.80 m entre planta respectivamente. Los resultados muestran que los tratamientos T5 y T6 (200-100-100), fueron tos más sobresalientes con unos rendimientos de 17 700 y 20 590 kg/ ha para cada variedad, Con utilidades netas de 18 555.74 y 20 890.74 nuevos soles. |
URI: | http://hdl.handle.net/11458/1616 |
Appears in Collections: | (Br.) Ciencias Agrarias |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ITEM@11458-765.pdf | 3.12 MB | Adobe PDF | View/Open |
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License