Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/4889
Title: Efecto de la suplementación de bloques multinutricionales con residuos agroindustriales en la producción y calidad de leche de vacas criollas al pastoreo en San Martín, Perú
Other Titles: Effect of the supplementation of multi-nutritional blocks with agro-industrial byproducts on the production and quality of milk of criollo cows at grazing in San Martín, Peru
Authors: Godoy Padilla, David
Puemape Dávila, Fredy Rolan
Roque Alcarraz, Roberto Edgardo
Fernández Curi, Melisa
Vargas Morán, Jorge
Gamarra Carrillo, Segundo
Hidalgo Lozano, Víctor
Gómez Bravo, Carlos
Keywords: Alimentación animal
Subproductos del arroz
Subproductos del coco
Trópico
Issue Date: Nov-2020
Abstract: Se evaluó el efecto de bloques multinutricionales (BMN) a base de residuos agroindustriales sobre la producción y composición de la leche de vacunos en una región tropical del Perú. Para la elaboración de los BMN, se usaron residuos agroindustriales del procesamiento del arroz (arrocillo y polvillo) y del coco (torta). Se utilizaron 12 vacas criollas al pastoreo en potreros con Brachiaria brizantha distribuidas en 2 grupos (A y B) de seis animales durante dos periodos de 21 días cada uno. Se establecieron dos tratamientos: T0 (pastoreo sin suplementación) y T1 (pastoreo más suplementación con BMN). Durante el primer periodo, el grupo A recibió el T1 y el grupo B, el T0, mientras que en el segundo periodo se hizo a la inversa. Se midió la producción lechera diaria (kg/día), la composición de la leche (proteína, grasa, lactosa, sólidos totales, %) y el nivel de urea en leche (mg/100 ml). Se utilizó el diseño experimental de cambio simple para analizar los resultados (α=0.05). No hubo diferencias significativas en la producción de leche entre tratamientos (T0: 4.0 kg/día; T1: 4.1 kg/día). En la composición de la leche, el nivel de proteína y lactosa fueron significativamente superiores en T1 que en T0 (p<0.05), pero similares con respecto a urea en leche y sólidos totales. El bajo consumo de BMN (346 g/día/vaca) puede explicar la falta de respuesta a la suplementación.
The effect of multinutritional blocks (BMN) based on agro-industrial residues on the production and composition of bovine milk in a tropical region of Peru was evaluated. For the elaboration of the BMN, agro-industrial residues from the processing of rice (rice polishing) and coconut (cake) were used. Twelve native cows were used to graze in paddocks with Brachiaria brizantha distributed in two groups (A and B) of six animals during two periods of 21 days each. Two treatments were established: T0 (grazing without supplementation) and T1 (grazing plus supplementation with BMN). During the first period, group A received T1 and group B received T0, while in the second period the reverse was done. Daily milk production (kg/day), milk composition (protein, fat, lactose, total solids, %) and the level of urea in milk (mg/100 ml) were measured. The change-over design was used to analyze the results (α=0.05). There were no significant differences in milk production between treatments (T0: 4.0 kg/day; T1: 4.1 kg/day). In the composition of milk, the level of protein and lactose were significantly higher in T1 than in T0 (p<0.05), but similar with respect to urea in milk and total solids. The low BMN consumption (346 g/day/cow) may explain the lack of response to supplementation.
URI: http://hdl.handle.net/11458/4889
Appears in Collections:Scopus

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Artículo científico.pdf1.16 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.